Registrering
 

Aktuellt
Från och med den 1 januari 2016 börjar en ny hästpassförordning från EU att gälla. Det innebär en del nya regler vad gäller hästpass och registrering av hästar. Det du som hästägare kan märka av är att hästpassen kommer att få en ny utformning för att de ska bli mer likartade över hela EU. Bland annat kommer ordningen på sidorna att ändras. Tanken med detta är att göra det svårare att förfalska ett pass. De som fått pass utfärdade före den 1 januari 2016 behöver dock inte byta ut de passen.

De hästar som kommer in i Sverige och ska stanna längre än 90 dagar behöver göra en kompletteringsregistrering i Sverige, även om de redan har ett godkänt pass utfärdat i annat EU-land. Kompletteringsregistreringen görs hos avelsorganisationerna. 

Det kommer från den 1 juli 2016 att finnas en central hästdatabas där alla hästar som finns i Sverige längre än 90 dagar ska vara registrerade. Syftet med det är att samla viss information om hästar i Sverige på ett ställe för att till exempel kunna se hur många hästar som finns, hur många som flyttas till och från landet och för att kunna söka efter information baserat på exempelvis chipnummer.

Här kan du läsa mer om registrering och hästpass.

Avelsföreningen för Specialhästraser (ASHR) godkändes 2012-12-03 som avelsorganisation för lipizzaner i Sverige.

Hästpassrutinerna rullar på och vi är just nu i fas med inkommande och utgående handlingar.  

Hemsidan uppdateras löpande, ca en gång i kvartalet. Här kan du se att dina handlingar kommit in och vad som eventuellt fattas för en komplett hästpassansökan. 

De hästpasskostnader som gäller finns längre ner här på sidan. Här finns också information om vad som ska finnas med i en registrerings/passansökan samt en ansökningsblankett. Nyttig registreringsinformation ligger även utlagd på ASHR:s hemsida www.ashr.se

Har du någon fråga angående hästpass, tveka inte att höra av dig till registrator:
Lis Landeman, registrator för Lipizzaner:
registrator.lipizzaner@ashr.se

 

 

Svenska Lipizzanerföreningens register består av fyra sektioner:
Raskod 06
Nummerserie 0001-8999:
tilldelas hästar som uppfyller LIF:s krav på renrasighet samt är berättigade till införande i grundstambok del I.

Raskod 06
Nummerserie 9000-9999:
tilldelas hästar som uppfyller LIF:s krav på renrasighet samt är berättigade till införande i grundstambok. Avkomma till renrasigt sto och renrasig hingst som vid betäckning saknat licens är ett sådant exempel.

Raskod 56
Nummerserie 0001-8999:
tilldelas hästar som uppfyller SLF:s härstamningskrav samt är berättigade till införande i grundstambok del II. Raskoden talar också om att hästen har icke verifierad stofamilj eller inkorsning av icke godtagbart blod.

Raskod 56
nummerserie 9000-9999:
tilldelas korsningshästar samt hästar som uppfyller SLF:s härstamningskrav men ej är berättigade till införande i grundstambok.

Avel från 56-registret till 06 registret är inte möjligt då 06-registret är slutet och regleras av LIF. Det går dock att avla sig ur 9000-serien inom respektive register.
 
Nytt
Pass- och registreringskostnader from
2013-01-01
Pass till avkomma efter hingst som innehaft licens i SLF aktuellt år och vars moder är registrerad i SLF
 
  1 315 kr
Pass till avkomma efter hingst som innehaft licens i SLF aktuellt år och vars moder är registrerad i SLF, om kompletta handlingar inkommer till registrator senast 30/11 födelseåret
 
  915 kr
Tillkommande avgift för avkomma efter hingst som inte innehaft licens i SLF aktuellt år eller avkomma fallen efter okänd far
 
  400 kr
Tillkommande utredningsavgift om modern inte är registrerad i SLF.
 
  400 kr
Pass till häst som redan är registrerad i SLF (byte från svensk originalhandling till pass)
 
  915 kr
Pass och registrering i SLF till importerad häst utan pass men med utländsk originalhandling, eller till importerad häst med icke godkänt EU-pass
 
  1 315 kr
Importerad häst med godkänt EU-pass (registrering i SLF och stämpling i pass)
 
  915 kr
Importerad häst med icke godkänt EU-pass
 
  1 315 kr
Nytt ägarbevis (ex ägarbyte eller förkommet)   150 kr
Administrativ avgift för avbruten registrering
 
  120 kr
Postens samtliga avgifter tillkommer på ovanstående priser.
Försändelser skickas ut mot postförskott.

 
Registreringsanvisning för föl- och nyregistreringar

Undertecknad betäckningsrapport, ID-konturdiagram utförd av godkänd ID-kontrollant, resultat från DNA-analys samt chipmärkning är obligatoriskt vid registrering och utförande av hästpass. 
Originalhandlingarna skickas förslagsvis som rekommenderat brev till SLF:s registrator.

Vid fölregistrering ska originalhandlingarna vara SLF tillhanda senast 30 november.
 
Utbyte av registreringsbevis till hästpass

Registreringsbevis, ID-konturdiagram och chipmärkningsrapport skickas in i original, förslagsvis som rekommenderat brev, till SLF:s registrator. Om hästen redan är blodtypad (obligatoriskt vid nyregistrering av lipizzaner sedan 1990) räcker det som härstamnings-bevis men om du själv önskar komplettera med DNA-analys kontaktar du Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), se nedan.
DNA-analys är obligatorisk för hästar som ej tidigare är blodtypade (registrerade före 1990) samt hästar som nyregistreras. Hästar 20 år och äldre är undantagna för regeln om obligatorisk DNA/blodtypning.
 

Här finns ansökningsblankett , pdf

 
Registrator: Id-kontroll & chipmärkning: DNA:

Lis Landeman

Daglösen Bäcken
682 92 FILIPSTAD
Tel: 0590-431 22
Mail: registrator.lipizzaner@ashr.se

Lista över godkända id-kontrollanter finns hos:
Svenska Hästavelsförbundet
Tel: 0511-672 30
Mail:sh@svehast.se
hemsida:www.svehast.se

För information eller ett "provtagnings-kit" till hårprov för DNA-analys, kontakta:

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) 
Tel: 018-67 28 04
Fax: 018-67 20 00
mail: hgenlab@slu.se

Aktuellt!
Uppdaterad: 2015-12-25

Här kan du se status för de hästpass som finns på kö inne hos registratorn.

Här kan du som väntar på hästpass gå in och se om din ansökan kommit in ordentligt och vad som eventuellt saknas för att den ska vara komplett.